Zwangerschapsbegeleiding

Visie

Vóór de geboorte is er al contact tussen de baby en zijn ouders. Hierbij is voelen een heel belangrijk communicatiemiddel. Zintuigen zoals de ogen en de oren worden in de loop van de zwangerschap ontwikkeld, terwijl de mogelijkheid om te voelen als eerste aanwezig is. De baby reageert dan ook direct op gevoelservaringen die voor anderen, zoals de moeder en de vader, ook voelbaar zijn.

Tijdens de zwangerschap kan de gevoelsmatige verbinding tussen kind, moeder en vader gemaakt of verdiept worden. Ouders kunnen reageren op signalen, die het kind geeft. Dit wederzijds luisteren en reageren op elkaar is het eerste begin van de band tussen het kind en zijn ouders.

Door haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt de moeder meer bewust van haar eigen lichaam. Zij leert op haar lichaam te vertrouwen. Dit geeft een krachtig gevoel en tegelijkertijd ontspanning. Het verdiepen van de gevoelsmatige verbinding tussen kind en ouders heeft invloed op de wijze waarop de moeder haar kindje draagt. Deze is minder belastend en veerkrachtiger.
De ervaring leert dat vertrouwen en ontspanning een positieve invloed hebben op de bevalling.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan starten als de moeder het kindje heeft voelen bewegen, dat is meestal bij een zwangerschapsduur van 20 weken. We gaan uit van 5 sessies vóór de geboorte voor moeder en partner en 1 sessie na de bevalling voor de ouders met het kind. Het aantal sessies kan eventueel worden aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de ouders. De haptotherapeut zal diverse ervaringsoefeningen aanbieden, die in de thuis situaties verder geoefend kunnen worden. We werken in een prettige, sfeervolle ruimte.

Je kunt bij ons terecht:

 • wanneer je als partners persoonlijke begeleiding wilt bij de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling
 • als je als aanstaande ouders wilt ervaren hoe je in de fase van de zwangerschap contact kunt maken met de baby
 • als je als aanstaande moeder wilt leren hoe je de zwangerschap zo prettig mogelijk kunt dragen. Ook de aanstaande vader krijgt hiertoe mogelijkheden aangereikt. Dit geldt ook in het geval er lichamelijke klachten zijn zoals bekkeninstabiliteit of rugklachten
 • als voorbereiding op de bevalling: het opvangen van weeën, omgaan met pijn. Het maakt in dit geval niet uit of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, met verloskundige of gynaecoloog
 • wanneer de haptonomische zienswijze je aanspreekt of je interesse oproept
 • haptonomische zwangerschapsbegeleiding is ook mogelijk naast een andersoortige voorbereiding op zwangerschap en geboorte

Wanneer is de behandeling geslaagd?

De behandeling is geslaagd wanneer de partners terug kunnen kijken op een begeleiding, waardoor ze zich gesteund weten bij:

 • het versterken en verdiepen van de gevoelsmatige band tussen ouders en kind
 • het leren kennen van eigen kracht en vermogen van ouders en kind, en deze gebruiken tijdens zwangerschap en geboorte
 • aandacht voor houding en beweging van de moeder en de ondersteunende rol die de partner hierbij kan vervullen
 • oefeningen ter voorbereiding op de geboorte; opvangen van weeën en bevallingshoudingen
 • begeleiding na de geboorte: aandacht voor de nieuw ontstane situatie en het hanteren van de baby

Uw haptotherapeuten

Karen Ehrbecker

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

Facebook Centrum DynamisTwitter Centrum Dynamis

Centrum Dynamis

Floris Burgwal 194
2907 PL  Capelle a/d IJssel

Dynamis Schollevaar

Filomeentje erf 154 
2907 BC  Capelle a/d IJssel

Scroll naar boven